Uroligheder i Chiapas - Hvorfor Vi Overnattede Med 21 Politimænd

Den Mexikanske stat Chiapas har de sidste årtier, været plaget af Road-blocks, bevæbnede tyverier og narkosmugling, der fremkommer af staten ekstreme fattighed.

Urolighederne i Chiapas har jaget størstedelen af turismen ud af staten. En skam, for Chiapas har Mexico's mest velbevarede Maya ruiner og den smukkeste natur. Men med pengeindbringende turister og Mexicos bedste landbrugsjord - Hvordan kan Chiapas være fattig?

De lokale prøver at få regeringens opmærksomhed, ved at blokere vejene til turistattraktionerne. Det stopper turist-pengene, der er en af Mexicos største indtægter. En lang historie kort: Vi sad et par timer fast i vejblokader, skippede Agua Azul pga. bevæbnet røveri og delte hotel med 21 politimænd på jagten efter "Prescious wood".

(Host host, weed)


Chiapas har nogle af Mexicos mest velbevarede Maya ruiner

Morgenen startede med roadblocks

På vej til Palenque Maya ruiner

Vi var på forhånd advaret om vej blokeringer i Palenque. Guiden kunne derfor ikke garantere, at programmet ville holde. For min skyld kunne vi godt kvitte endnu en Maya ruin, så længe vi så vandfaldet Agua Azul. Få km. fra ruinerne, havnede vi i en af Chiapas famøse roadblocks...

Vores to guider havde delte holdninger til situationen. Den ene sympatiserede med oprørerne i Chiapas. Hun fortalte at Chiapas er Mexico's fattigste stat, hvor over 50% lever under ekstrem fattigdom. Hun forklarede, at Chiapas har været en pengemaskine, med enorme turistindtægter og penge fra landbrug. Det penge forsvinder desværre ud af Chiapas. Jorden er tildelt få rigmænd og turistpengene går ikke i de lokales lommer.

Den anden guide mente, det var noget pjat. Hun steg ud af bilen, for at overtale dem til at fjerne gitteret og lukke os forbi. Hun kom hurtigt ind i bilen igen og råbte til chaufføren: "Tienen matchettes!!" (De har machete knive!).

En vejblokade på vej til Palenque ruinerne (Vi fandt heldigvis en anden vej)

Så missede vi Agua Azul

Men udskiftede den med Mizol Ha

Vejen til Palenque var ikke den eneste de lokale havde blokeret. Vejen til Agua Azul vandfaldet var lukket i flere dage og en anden rejsegruppe havde netop rapporteret til vores guide om deres oplevelse. De var blevet udsat for bevæbnet tyveri, imens de holdte i kø og manglede nu alle deres værdi genstande.

Ikke overraskende blev Agua Azul vandfaldet streget af vores program. Heldigvis har Chiapas mange smukke vandfald og vi tog i stedet til det 35 meter høje Mizol Ha vandfald. Her kunne vi svømme i vandet og stødte ikke på problemer.


Små vandløb tæt på Mizol Ha vandfaldet

"Who's staying with the police?"

På hotel med 21 politimænd

Men Chiapas havde mere i ærmet til os. Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, i en lille bitte by. Til vores overraskelse, optog store politibiler alle parkeringspladserne og receptionisten kom ud og forklarede situationen.

21 politimænd var netop ankommet og havde forlangt værelser til hele patruljen. Receptionisten skaffede plads på et andet hotel til de 11 af os og de sidste 4 kunne blive og overnatte med politiet. "The guides and the driver are going, who's staying with the police?"Ja så blev der stille.

Men i en stat med uroligheder, er det så ikke smart, at holde sig til dem med maskingevær? Jeg takkede ja og brugte aftenen på hotellets altan med 3 andre piger og så politiet lave aften work-out. (Uden trøjer på? Ok med os). Hvorfor politiet skulle være i området var: "Transfer of precious wood". Mon ikke de o'er skulle have været e'er?

Hils på Marco og Carlos

Kan Chiapas anbefales?

Mine holdninger og oplevelsen i helhed

Jeg forlod Chiapas med blandede følelser. For øv jeg var bitter, da vi missede Agua Azul. Vi brugte lang tid i vejblokader og endnu længere tid på, at bekymre os om vejblokader. Men når alt kommer til alt, så missede jeg et pænt vandfald - and so what.

Det er svært, at forstå hvordan nogen må forsørge sig selv og sine børn for under 30kr. om dagen. For en tredjedel af Chiapas befolkning, kaldes det hverdag. Samtidig slider store turistbusser vejene op og banerne ang mas eksporteres ud. Men hvor i alverden er pengene? Der er mange forklaringer og synpunkter på konflikterne, men uanset svaret, kan jeg godt forstå de lokales protester.

Når alt det er sagt, følte jeg mig ikke usikker i Chiapas. (PS: Det hjælper at teame op med 21 politimænd). Generelt er Mexico en legeplads på backpackers. De lokale er ualmindeligt søde og gæstfri for ikke at glemme hjælpsomme! Men så længe amerikanske aviser tjener kassen på skræmmehistorier om nabolandet, vil rygtet gå.

Tag dem med et gram salt, lidt citron og et shot tequila.


Næste opslag fra Mexico: Mexicos Maya Ruiner & Det Syvende Vidunder: Chichen Itza

0 visninger

    Carolines Rejse

Kontakt: Carolinesolvsten@gmail.com

Sidens tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse. Til gengæld er du velkommen til at linke. 

INSTAGRAM

  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com 

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com