Rejsen til Cuba - Frustrationer & Fascinationer

"Embrace the Bizarre" blev slagordet for min rejse til Cuba. En uge fyldt med frustrationer og fascinationer over det markant anderledes land i Caribien.

Årh Cuba, så smukt et land og så forskruet mærkelig på samme tid. De klassiske backpacker-leveregler gælder ikke på Cuba: Uden hostels og med begrænset wifi og offentlig transport. For ikke at nævne den todelte valuta? Jesus...

Mildt sagt vidste jeg ikke, hvad jeg gik ind til. Jeg mistede modet for, at rejse mutters alene og sprang spontant på en grupperejse med Gadventures.com. At rejse på egen hånd på Cuba kræver planlægning, baggrundsviden og en røvfuld tålmodighed.


Udsigt over Fusterlandia mosaikbyen

Cuba Rejseplanlægning

- Hvad jeg skulle have gjort

Det kommunistiske styre gør Cuba til et semi-lukket land og ligesom Kina og Rusland - mere besværligt at rejse i. Internettet på Cuba var indtil 2015 ikke-eksisterende. Nu findes der begrænset wifi, der kræver adgangskort for at logge på. Det betyder at de fleste hoteller, restauranter og turistbureauer ikke findes online.

Det vigtigste at sætte sig ind i før en rejse til Cuba er: Rejserute, visumregler, de to valutaer, overnatning i homestays, internettet og transport.

Min rejseplan på Cuba i oktober 2018

8-Dages Rundrejse på Cuba

Min rejserute og ynglings hotspots

Dag 1: Havana

Jeg ankom til Jose Marti Internationale lufthavn fra Mexico City sidst på dagen. En taxatur fra lufthavnen til mit hotel i Habana Vieja kostede 150kr.

Overnatning: Hostal Havana Mia 2 125 kr.

Læs også fra Havana: "Half of my heart is in Havana uhnana"

Jeg ankom sent til Havana men lige tids nok til solnedgangen

Dag 2: Viñales

Viñales er en frodig, grøn dal med flotte kalkstens bjerge og tobaksplantager. Det er noget af det smukkeste natur, jeg nogensinde har set. Jeg besøgte en tobaksplantage og spiste aftensmad på Balcon Del Valle med den vildeste udsigt.

Overnatning: Casa Onasis 138 kr.

Et spøjst stop på de 200km. fra Havana til Viñales er mosaikbyen Fusterlandia.På besøg på en tobaksplantage i Viñales

Dag 3: Dagstur til Cayo Levisa

Stadig bosat i Viñales, men 40 minutter derfra er den 3km. lange ø Cayo Levisa. En perfekt dagstur til afslapning med cubansk rom og cola.

Overnatning: Casa Onasis 138 kr.

Dag 4: Playa Larga

Endnu en stranddag, denne gang bosat på Playa Larga på Cubas mest chamerende hotel! Hvis overvægtige krokodiller er et syn man ønsker, er der et krokodille reservat i løbet af de 350km. fra Viñales til Playa Larga.

Overnatning: Casa Sol y Caribe 235 kr.Et par små-fede krokodiller

Dag 5-6: Trinidad

Den farverige koloniale by Trinidad fortjener så mange dage som muligt. Her tog jeg salsalektioner hos Mamacita, på rideturer igennem El Cubano nationalpark, svømmede ved et vandfald og tog med mine rejsemakkere på en natklub i en grotte.

Overnatning: Casa Carmen Font Zerquera: 135 kr.

Læs også fra Trinidad: Fire Cubanske Oplevelser i TrinidadHestevogne er et klassisk syn i farverige Trinidad

Dag 7-8: Havana

Fra Trinidad tilbage til Havana stoppede vi ved Santa Clara for at shoppe og slentre i byens farverige gader. Havana kræver som minimum 48-timer til: At sigthsee Habana Viejo, leje en gammel 50'er bil og se min ynglings statue af en nøgen dame ridende på en kylling med en gaffel.

Overnatning: Hostal Havana Mia 2 125 kr.

Læs også fra Havana: "Half of my heart is in Havana uhnana"Kystvejen El Malecón har lagt scene til Fast & Furious 8

Visumregler for Cuba

Process + Pris

Alle turister skal søge visum inden indrejse og for danskere, er visumet nemt at få (sammenlignet med amerikanere). Informationer om visummet fra udenrigsministeriets hjemmeside:

 • Giver adgang til 30 dages ophold på Cuba

 • Du kan ved indrejse blive bedt om at dokumentere lovligt logi i Cuba, gyldig billet til retur- eller vidererejse og visum til en eventuel næste destination

 • Et turistvisum udstedt i Danmark anerkendes ikke til indrejse i Cuba, hvis du kommer direkte fra USA.

 • Turistvisum kan søges hos udvalgte rejsebureauer før rejsen, hvilket anbefales.

Man kan kaste sig ud i visumsøgning hos den Cubanske ambassade, men det er langt nemmere igennem et rejsebureau. Jeg valgte Kilroy.dk der for 235kr. klarede visummet for mig.

OBS ved indrejse: Jeg valgte at flyve fra Mexico til Cuba og undgik en mellemlanding i USA. Det gør immigration og visumprocessen nemmere.

Et visum giver adgang til 30 dage på Cuba

De 2 Forskellige Valuta Typer

'The Dual System': CUP & CUC

Grundet en økonomisk krise i 1990'erne udviklede regeringen en ny valuta for turister og international handel. Det betyder at der i dag er én valuta for lokale og én for turister. Den oprindelige peso (CUP) og konvertibel peso (CUC).


Jeg oplevede at få byttepenge tilbage i CUP ved en fejl. De kan være besværlige for turister, at skaffe sig af med. Jeg brugte mine til drikkepenge på små restauranter da hoteller og butikker nægtede at tage imod dem.

Cuba og USA er ikke ligefrem venner. Amerikanske kreditkort kan ikke bruges og ønsker man at veksle Dollars til CUC er raten elendig. Medbring Euro til veksling og et Visa kort. Mastercard kan også være problematisk.

Cuba's 2 forskellige valutaer forøger desværre uligheden iblandt de lokale

Overnatning på Cuba

Bo i casa particulares

Og på 3. pladsen over besværligheder på Cuba: Overnatning. På Cuba findes der tre typer for overnatning:

 1. Offentligt ejede hoteller

 2. Fancy resorts

 3. Familie ejede Bed & Breakfasts også kaldet: Casa Particulares

Der findes ikke hostels, som man ellers kender dem i Latinamerika. Den bedste overnatnings mulighed for backpackere er Casa Particulares, hvor bor man hjemme ved private familier. Flere Casa Particulares tilbyder dog også billig overnatning i dormroom stil. Det bedste sted at finde overnatning er igennem Airbnb eller ved at spørge sig omkring på Cuba.


Billede fra Hostal Havana Mia 2

Transport på Cuba

- Fra A til B

Det skal nødigt blive alt for nemt, så offentlig transport på Cuba er naturligvis begrænset. Bybusser er upålidelige og ofte overrendte. Det er dog muligt at tage "nem" offentlig transport imellem:

 • Havanas lufthavn -> Habana Vieja

 • Havana -> Viñales

 • Havana -> Playa Larga

 • Playa Larga -> Trinidad

 • Trinidad -> Havana

Mange vælger at leje en chauffør, når de skal rundt på øen. Selv rejste jeg med en gruppe hvor transport foregik i en privat bus.

De mange udlejningsbiler i Havana

Internettet på Cuba (eller mangel på samme)

Offentlige hotspots + wifi kort

Et par dages internet-detox er lækkert, men når det kommer til rejseplanlægning er wifi Gud. Internettet blev først offentligt tilgængeligt på Cuba i 2015. I dag er internettet begrænset til udvalgte hoteller og offentlige hotspots.

I løbet af mine 8 dage på Cuba i 2018 kom jeg forbi 3 wifi hotspots. For at logge på hvilket som helst wifi, kræves der et adgangskort, der kan købes på telekontorer forskellige steder i landets byer. Adgangskortet giver 1 times wifi for et par CUC. Det er smart, at samle op på kortene, når man ankommer til Havana.

El Malecón er et af Havanas bedste wifi hotspots

Er Cuba Besværet Værd?

Kort: Ja

Langt: Selvom Cuba gør selv simple ting besværlige, er det en del af charmen. Jeg har endnu ikke stødt på et land, der kan sammenlignes med Caribiens tidsmaskine. Bilerne er gamle, bygningerne er gamle - ja selv maden kan være gammel (dumme madforgiftning).

Men Cuba er også et land hvor der danses salsa på gaden og hvor jazzmusik er fast inventar. Arkitekturen er farverig, sandstrandene kridhvide og der er altid god stemning. Charmerende og besværlig er en del af Cuba - Embraze the Bizarre.

En ridetur i El Cubano Nationalpark

0 visninger

    Carolines Rejse

Kontakt: Carolinesolvsten@gmail.com

Sidens tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse. Til gengæld er du velkommen til at linke. 

INSTAGRAM

 • Pinterest - Black Circle
 • Instagram - Black Circle

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com 

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com