New York City på Backpacker Manér

NYC's gule taxier, høje skyskrabere & Times Square's neonlys føles som en filmscene.

New York var mit første møde med verdenen uden for Europa og selvom der er mange ligheder imellem USA og EU, føltes det som at være millioner af kilometer væk.

Selv efter 3 ture til NYC føltes det stadig som om jeg kun har snittet overfladen. Af samme grund leder jeg altid efter en passende undskyldning for at svinge forbi The Big Apple til et gensyn. En stor del af hvad der gør New York så fantastisk er atmosfæren, det søde kaos og den konstante ringen af Alicia Keys i ørene:

"NOW YOU'RE IN NEW YOOOORK"

Gule taxis på 5th Avenue

New York / The Big Apple

Byen der aldrig sover har skabt et navn for sig selv i den store verden og mange går med sommerfugle i maven om, at besøge byen med de tårnhøje skyskapere. Jeg dømmer i hvert fald ikke, da jeg selv er blevet lokket dertil af tre omgange. NYC er den største by i USA og er opdelt i fem nabolag: Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island og Bronx.

Flere lavpris flyselskaber har kurs mod New York, hvilket gør det muligt at flyve direkte fra København til New York for kun 1600kr. tur retur, hvis ikke man er kræsen med datoerne. Min spontane tur til New York i oktober blev bestilt knap 2 uger før, for 980kr. for en envejsbillet fra Billund til JFK lufthavn med 1 stop.

Vejskilte i DUMBO kvarteret

At være Backpacker i New York

... Kan være mere udfordrende end først antaget.

De to største faktorer er de meget høje priser og den manglende backpacker-ånd i USA generalt. Selv på stramt budget kommer man hurtigt over 500kr. pr. dag og det jager de nærige backpacker væk. Derudover er hostels i USA generelt ikke særlig sociale og det kan være svært at møde andre rejsende.

Min sidste tur til New York foregik solo og selvom jeg boede på hostel, var der ikke meget "backpacker stil" over det. Jeg oplevede at størstedelen af folk på hostellet, enten havde en praktikplads, var på et længere kursus, eller på anden vis brugte hostellet som semi-permanent bolig. Heldigvis har jeg en veninde i New York, som jeg brugte de fleste timer med og ellers tullede jeg rundt i NYC's småkaotiske gader på egen hånd - hvilket ikke er så ringe. New York er en fantastisk by, at være palle alene i.

Selv sent om aftenen følte jeg mig sikker i gaderne, det er nemt at navigere rundt uden at fare vild og "Table for one please" er alligevel den mest brugte sætning i alle Rom-Coms om New York.

Min veninde Lauras søde New York lejlighed

Sightseeing I New York

Oh yes, New York er turistet. Mine to første besøg blev i sommerens højsæson og det tredje i oktober. Favoritten blev uden tvivl oktober, med langt færre turister og et fint brunt blad hist og her. Som broke backpacker var jeg nød til at undgå de største turist fælder og bruge tid på mange af byens gratis seværdigheder, for at holde et nogenlunde budget.

Hyggelig bænk i Central Park

Enorme Central Park: Den ikoniske park ligger smask ned i midten af Manhattan og med sine 3,4 km² kan man nemt bruge en hel dag (på at fare vild). Om sommeren er parken vært for arrangementer som maraton, fælles yoga og udendørs biograf.

Neon lysene ved Times Square: En vaske ægte klassiker og dét mange forbinder med New York. Times Square er placeret lige syd for central park og består af utællelige farverige reklameskilte, som lyser pladsen op. Her vrimler det med gadekunstnere og det er ligeledes her, der er chancer for at købe en billet til aftenens Broadway Show.

En sejltur til frihedsgudinden: Eller direkte forbi hende, hvilket jeg gjorde. Man kan tage en guided sejltur ud til Ellis Island for 170kr og op efter. De nærige springer på den lokale gratis færge til Staten Island, der sejler tæt forbi Frihedsgudinden, så man nemt kan se hende.

Grand Central Station: New Yorks imponerende hovedbanegård, der er med i alle New York-film nogensinde produceret. Selvom banegården er smukt bygget, foregår alt det gode i kælderen, hvor et indendørs streetfood marked slår dørene op.


Guld uret ved Gran Central Station

Shopping på 5th Avenue: Det famøse shopping mekka er kendt for dens luksuriøse modemærker som Gucci, Chanel og Louis Vuitton. Selvom det kun blev til vindueshopping, er det nu fedt at føle sig som en del af "Gossip Girl" for en dag.

The Brooklyn Bridge: Broen der forbinder Manhattan og Brooklyn er 1,8 km. lang og giver mulighed for en gåtur fra den ene bydel til den anden. Den smalle sti over broen deles af både gående og cykellister - det tog da en kineser i ny og næ, der ikke forstod konceptet.

Manhattan Bridge fra DUMBO kvarteret

9/11 Memorial site: Hvor de tidligere tvillinge tårne stod placeret, er der i dag en smuk mindeplads bestående af to store firkanter med rindende vand og de afdødes navne på kanten. Det er gratis at se mindepladsen, men det kræver en entrebillet at se det tilhørende museet.

National Museum of Natural History: Det eneste museum jeg besøgte + den eneste betalte seværdighed i New York, blev National Museum of Natural History. Hvorfor? Fordi jeg har set "Natten på Muset" for mange gange til at lade vær. Ud over at spotte stjernerne fra filmen (Dinosauren, Gumgum og Teddy) er det et meget fint og spændende museum, som vi endte med at bruge flere timer på.

Billig overnatning i New York?

Det eksisterer desværre ikke... I tæt konkurrence med Reykjavík, er New York den absolut dyreste by, jeg nogensinde har overnattet i. Jeg har boet 4 forskellige steder i New York, hvor mit favorit området, uden tvivl er Upper West Side! Broadway snor sig igennem kvarteret, der vrimler med lokalt liv, hyggelige restauranter og med Central Park kun en gåtur væk. Upper West har mere charme end i det dyre Upper East Side og med færre turistmasser end Times Square området.

Airbnb værelse tæt på JFK lufthavn

På vores USA roadtrip i 2017, overnattede vi på 2-stjernede Morningside Inn på Upper West Side. For et dobbeltværelse med bad i juli måned, betalte vi 800kr. pr nat. Det har en perfekt placering: Tæt på Central Park, Broadway, metro og hyggelige små restauranter. Selve hotellet er ikke imponerende, men det var det billigste at finde på Upper West Side.

På min solo tur til New York i 2018, foretrak jeg et hostel, for at spare penge og møde andre rejsende. Begge dele er meget besværlige i New York. Jeg boede på International Student Residence Hostel i Brooklyn for 248kr. Det var pænt og rent og ligger tæt på metro. Eneste minus er at det er et meget støjende kvarter, så mine ørepropper kom i brug.

Lufthavns Overnatning: Min bedste overnatning i NYC, var igennem Airbnb hos en Lokal Dame i Queens. Jonas og jeg landede sent i JFK lufthavn og orkede ikke turen ind til byen. Vi bookede en lufthavns overnatning 6 minutter fra lufthavnen for kun 363kr! Ejeren er meget gæstfri og værelset er det absolut pæneste jeg har boet på i New York.

Morningside Inn hotel på Upper West Side

Mundsavlende spisesteder i NYC

"Table for one please!"

Jeg har kaldt det spisesteder, fremfor restauranter, af en grund. New York er en pengesluger, og dens restauranter er ingen undtagelse. Derfor er mange af mine måltider blevet spist, på lidt alternative steder for at spare knaster. På min seneste tur til New York rejste jeg alene, og derfor blev sætningen: "Table for one please" fyret af flere gange. Den hører nu rigtig godt hjemme i New York.

Min burgerkæde-kærlighed Shake Shack i Grand Central Stations kælder

Grand Central Stations "Kælder": Hvis ikke man i forvejen ved, at food-heaven ligger nedenunder hovedbanegården, ville man aldrig snuble over det. Når man træder ind ad hovedindgangen til Central Station, findes en trappe til højre der fører ned til mad kælderen. Det er billigt og blandt de mange madboder, findes mit livs burgerkæde-kærlighed, Shake Shack.

Chelsea Food market: Stedet hvor Oreoen blev opfundet! Det indendørs streetfood, har overtaget de gamle historiske bygninger fra småkage industrien i Chelsea. Fra søde lækkerier, til sjældne kaffebønner og hummersupper i alle varianter, når Chelsea Food marked alle stadier på madpyramiden. Selv hvis man ikke er super sulten, kan man alligevel bruge et par timer på at snuppe samples og dufte på livet løs.

Flour Shop's regnbuefarvede donuts: I det her skøre bageri findes flowerpower donuts og bagels i alle regnbuens farver. Hele bageriet er dekoreret i pang farver og selvom det grænser til usmagelig indretning, er det en fed oplevelse.

Citizens of Chelsea: I et langt mere moderne tema end sidstnævnte, serverer de "smukt" mad i det sydlige Manhattan. Med andre ord, billed-værdigt mad. De serverer en fantastisk smoothie bowl til morgenmad og avokado håndmadder til frokost, uden det koster en arm.

Pizza Barn's verdenskendte slice: Ud over at lave en fantastisk New Yorker pizza, serverer Pizza Barn verdens største pizza slice på 60 cm! På min første tur til NYC endte jeg med at dele ét slice med to andre piger. Den famøse hedder Super Slice og smager himmelsk.

Hyggelige Citizens of Chelsea

Fra A til B i New York City

I New York findes en metro station på hvert et gadehjørne, så at køre rundt med offentlig transport er "Easy Peasy Lemon Squeezy." De fleste sider af New York ses når man går fra blok til blok, så har jeg lige så tit valgt, at tage gode sko på og bare slentre fra sted til sted.

Udsigten fra på bænk i kanten af Central Park

At komme fra JFK lufthavn til Downtown Manhatten, tog en times tid. Direkte fra terminal 4 i lufthavnen går et Air Train til Jamaica Station for 33kr. Her skiftede jeg til metro linje E, der kører til Downtown Manhattan. New Yorks metro fungerer med et flatrate system, der bringer én hvor end man vil for 18kr.

Jeg købte et 7-dages unlimited metro kort, på min første tur til New York i 2014. For ca. 200kr. kan man køre lige så tosset i metro, som det frister på en uge. På de to efterfølgende ture, brugte jeg kun et par dage i New York og kortet kunne derfor ikke betale sig.

At tage en tur i New Yorks arrigt dyttende gule taxaer, er en kultur oplevelse i sig selv. Det koster mere end både Uber og metro, men jeg kunne ikke tage hjem uden en køretur i Carrie Bradshaw stil.

Gaderne i Chelsea kvarteret


0 visninger

    Carolines Rejse

Kontakt: Carolinesolvsten@gmail.com

Sidens tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse. Til gengæld er du velkommen til at linke. 

INSTAGRAM

  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com 

2018 Copyright Carolinesrejse.com. Created with Wix.com